Perun Kuchťa

bude vždy duchem s námi...


9. 12. 2013

PERUN SVINĚ 2013 - PERUNanketa

 
Na první dobrou!

Vyjeli jsme brzy ráno, aby o prasátko bylo dobře postaráno. Mejsn s Vaškem dbali na přípravu, aby mohlo jíti prase na popravu. Pak už běžná klasika, dali jsem si do těla i do břicha.

Jak to žije, výběr fotek GALERIE


Velitel autobusku, HAJŇÁK, posbíral posádku dle časového harmonogramu a cesta i přes kalamitní stav proběhla bez potíží. Osmičlenná posádka s řidičem, dorazila do Jaroměřické pekárny před sedmou. Díky vstřícnosti a ochotě prodavačky, jsme museli 10 minut čekat, než přesně v 7:00hod. otevřou. Vzduch byl provoněn slivovicí a dobrou náladou.
BLÁŽU postihla Horečka omladnic. Bledá tvář, zalitá potem, návaly a dávení ho trápilo celou cestu. Díky živé politické diskuzi se jeho stav ještě zhoršoval. Po příjezdu se mu ulevilo až od prvního loku, lahodného moku.

 

 

Nad Ratišovicemi svítá a prasátko nás na dvorečku vítá.

 

Bohaté zkušenosti v oblasti VN (vysoké napětí) a VVN, mohl využít a zhodnotit VÁCLAV. Smrt PERUN svině způsobil elektrickým výbojem.
Hadrový JINDRA, byl trochu vyděšen, LEOŠ L.P.P.K. se obětavě ujal míchání krve a MEJSN pevně svíral provaz, uvázaný na kýtě. Poslední sbohem, PERUNI.

 

Nepřeživší svině byla převezena před Vaškův dům, kde na přítomné starače čekaly další kroky zpracování. Vše probíhalo za rytmu sprostonárodní dechovky s dostatečnými přísuny slivovice. VAŠEK, KARLOS s HAJŇÁKEM, JOHNY a MEJSN drhli kůži, co to šlo.

 

 

V pekle sudy válej, z kotle pára stoupá, ...

BURÁK s ďáblem v těle, dělal čest svému image. Jako správný pekelník roztápěl žhnoucí kotel do běla. Zásoboval horkou vodou, těsně pod bodem varu, škrabače štětin.

 

 

 

... na stůl nám to dávej, ať to s náma houpá!

MARŤAS se již tradičně ujal péče o všechny přítomné, vařil grog a zásoboval stále více jásající kolektiv drinky s vitamínovými bombami.

 

  


KUCHŤA vařil a staral se o hladovějící. Jeho specialitou je játrový gulášek, který všem přišel k duhu. Steaky z panenky, která se zase málem ztratila, neměly chybu a vrabci uletěli nebo jsem se jich nedočkal...

 

SEKCE ZELENINY loupala a nakrájela 3,10 kg cibule a cca 0,54 kg česneku. Pokud jde o kořenovou zeleninu, zde se normy neztrhaly (3 mrkve, 1 celer). UHLÁK byl tentokrát pouze v roli discjockeye a k zelenině ani nečuchl.

Celkově nešlo o žádné heroické výkony. Zeleninový kolektiv se věnoval zejména pití a zábavě, což se mu krátce po poledni vymstilo a většina z nich následně usnula spánkem spravedlivým.

 

 

 

Pod zkušeným vedením všeuměla a řezníka VAŠKA, došlo postupně přispěním Holspolu a dalších staračů ke zpracování všech masných komponentů, které se spolu s ingrediencemi postupně měnily v masné výrobky špičkové kvality!

 

 

Ochutnal jsem naprosto famózní JITRNICE a byl to nepřekonatelný koncert chutí. Neméně chutná byla i tlačenka či jelítka.

 

 

 

Odjezd první skupiny

Kolem 17 hodiny přijel Karlos mladší pro tatínka a k němu se připojilo několik dalších jedinců. Odjez zkomplikovala drobná kolize vozu při couvání. INU MLÁDÍ... Naštěstí se nic hrozného nestalo a jakmile byl Bláža, který o havárii neměl ani páru, vypuzen z kabiny, tak se společnými silami vozidlo podařilo vyprostit zpět na rovnou podložku.
Jak to bylo dál? Karlos hrál na Béčku za účasti Vyhnise, Alexe a Uhláka. To je pro mě naprosto nepochopitelné, protože si už nepamatuji cestu do Hostákova. Vzbudil jsem se s příznaky prasečí chřipky o půlnoci. Spal jsem asi 15 hodin a celou neděli i pondělí mi bylo zlo a chřipajzna neustupovala. Ti co tam zůstali, buď odjeli nebo usnuli. Viz. ilustrační foto.

 

 

 

NEDĚLE - druhá fáze a další den
Vašek a Mejsn, tentokrát i za přítomnosti Leoše LPPK, Jindry a Hajňáka, jeli vyrábět klobásky a zpracovat maso do Konzervárny u Dvořáka.

 



Synonymem pro kvalitu chuti je výraz "DOMÁCÍ", ten však nedokáže dostatečně vystihnout neskutečně lahodnou chuť KLOBÁSEK, které je třeba jednoznačně specifikovat názvem "PEPORUNSKÉ".

Za celoživotní přínos v oblasti masných výrobků a ku příležitosti kulatin, byl udělen zpracovateli ŘÁD ZLATÉ KLOBÁSY.

Pozor, dozor tepelného zpracování.

 
Prezident MEJSN zastával funkci CML (centrálního mozku lidstva).
Po celou dobu organizoval a zajišťoval zázemí. Dohlížel na průběh zabijačky včetně dodržování technologických postupů dle přísných norem a předpisů Evropské unie. Postaral se o zásoby masných lahůdek a spravedlivé rozdělení proviantu. 

 

 

To je tak o zabijačce asi všechno. Za rok na shledanou při konání PERUN svině 2014.

Tiskový mluvčí Perunů, Jiří Blažej BLÁŽA


Pro zvědavce, všechny fotky z AKCE na RAJČETI.

CMS systém Správce webu - Reklamní agentura YASHICA